torstai 28. huhtikuuta 2011

Kamarineidon tarina

Olen tähän asti sivuuttanut monessa yhteydessä esiin tulleen Margaret Atwoodin, ilman mitään tiettyä  syytä tosin. Kuuntelemani kurssiesitelmän innoittamana lainasin kuitenkin Orjattaresi, joka tuskin tulee olemaan viimeinen lukemani Atwood, sen verran mielenkiintoinen paketti oli kyseessä. 

Orjattaresi kertoo lähitulevaisuudesta, jossa Yhdysvaltojen alueella sijaitsee fundamentalistinen Gileadin valtio. Gileadissa naiset eivät saa omistaa mitään ja jopa lukeminen on kiellettyä muilta kuin ylimmiltä komentajilta. Tarinaa kertoo nimettömäksi jäänyt orjatar, jonka tehtävänä on muiden punapukuisten orjattarien tavoin synnyttää lapsia yläluokkaisille miehille, joiden vaimot eivät tähän pysty. Kertoja muistaa myös vanhan yhteiskunnan ja muistelee välillä elämäänsä ennen. Kuva Gileadista ja sen synnystä rakentuu kerronnan myötä. 

Orjattaresi on tarina vapauden menettämisestä ja siitä, miltä se tuntuu. Kertoja muistelee entistä elämäänsä pohtien:

"Ajattelen itsepalvelupesuloita. Sitä, mitä minulla oli päälläni kun kävin niissä. -- Sitä mitä vein niihin: omat vaatteeni, omaa rahaani, rahaa jonka olin ansainnut itse. Ajattelen miltä sellainen hallintavalta tuntuisi."

Äärimmäisen totalitaarisen valtion kansalaisia hallitaan pelolla ja oman hallintavallan menettämisellä. Kaikilla on tarkasti omat paikkansa, ne jotka eivät sopeudu lähetetään pakkotyöhön siirtokuntiin. Kuitenkin ystävystyttyään talonsa isännän kanssa kertoja huomaa, että säännöt ja vapaudetkin ovat toisenlaiset hallitsijoille ja hallittaville.

Orjattaresi on niitä kirjoja, joissa alusta asti hokee mielessään "mitä täällä tapahtuu, ketä nää tyypit on, mikä tää paikka on". Vastaukset selviävät lukijan kokoamista tiedonmurusisista. Kaikkiin kysymyksiin ei kuitenkaan löydy vastausta. Koko ajan lukiessa taustalla pyörii kysymys siitä, miten tällainen yhteiskunta olisi voinut syntyä. Vaikka toteutuuhan totalitarismi ympärillämme koko ajan.  

1 kommentti:

  1. Mie en ole lukenut vielä yhtään Atwoodia, mutta voisin kokeilla tätä teosta. Kiitos esittelystä. :)

    VastaaPoista