sunnuntai 27. helmikuuta 2011

"On erittäin tärkeää, että me muistamme"

Nyt suosittelen kerralla kirjaa ja elokuvaa, sillä Jonathan Safran Foerin Kaikki valaistuu toimii molempina. Elokuvan näkemisestä on jo aikaa, joten tarkemmin en yhtäläisyyksiä tai eroja muista, muistan vain, että pidin siitä kovasti. Keskitytään siis kirjaan.


Tarinassa nuori Jonathan Safran Foer -niminen amerikanjuutalainen kirjoittaa kirjaa sukunsa vaiheista. Hän matkustaa Ukrainaan löytääkseen Augustinen, joka pelasti hänen isoisänsä toisen maailmansodan aikana. Oppaakseen Jonathan saa mielikuvituksellista englantia puhuvan Alexin, tämän isoisän sekä virallisen opaskoiran Sammy Davis Junior Juniorin. Kirja koostuu Jonathan kirjan luvuista, vaiheikkaasta matkasta Alexin kertomana, sekä Alexin kirjeistä Jonathanille matkan jälkeen. Vuosisatojen takaiset menneet, matka ja nykyhetki limittyvät toisiinsa paljastaen hiljalleen tapahtumien kulun sekä sen, millaisia henkilöt ovat julkisivunsa takana. 

Kuvat elokuvasta googletettu

Foerilla on kyky luoda uskomatonta tilannekomiikkaa, mutta myös traagisia kohtaloita. Kirjan ääressä voi siis vetää cashewpähkinät henkeen nauraessaan matkalaisten keskustelulle, mutta myös pyyhkiä salaa kyyneleitä. Muuta näiden ympäripyöreyksien lisäksi kirjasta ei oikein voi liikaa paljastamatta sanoa, suositella vain.

Sopivasti tällä viikolla luin uutisen myös Foerin uusimmasta kirjasta, Eläinten syömisestä. Pohdiskelu lihansyönnin etiikasta ja tehotuotannosta kiinnostaa näemmä muitakin, olen kirjastomme varausjonossa kahdeksas. Palataan siis asiaan varmaan loppukesästä. "

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti