tiistai 15. maaliskuuta 2011

Balkan väkivallan varjossa

Kyllä ei ole blogi päivittynyt kovin tiuhaan tahtiin. Kiirettä on kuitenkin pitänyt ihan kivojen juttujen kanssa, aloitin nimittäin työt kirjakaupassa ja käynnistin graduprojektin uudelleen.

Toki olen myös vapaalla lukenut kirjoja. Juutalaisvainojen jälkeen on hyvä jatkaa uudemmilla sodilla, nyt siis muutama sana Jouko Heikuran Mustien vuorten varjossa -uutuuskirjasta.

Kirjassa Heikura, toimittaja itsekin, kuvaa Itä-Euroopan väkivallan vuosia päähenkilönsä sotareportteri Rakelin kautta. Rakel raportoi Romanian vallankumouksesta, Jugoslavian sisällissodasta ja Sarajevon piirityksestä, lähellä ajallisesti ja paikallisesti tapahtuneista asioista. Kirjan 1990 -luvun Balkan, etenkin Sarajevo, on hurja paikka, jossa jokainen taistelee hengestään ja sala-ampujien luodit rummuttavat katuja. Toki Rakel myös rakastuu ensin Romaniassa ja myöhemmin Unkarissa tapaamaansa Romeoon ja yhdessä pariskunta kiertää reportaasiretkillä ja hämmentävästi kesken kaiken alkaa selvittää  Budapestilaisesta asunnosta löytyvää Gallen-Kallelan maalauksen myymistä.

Lukijan pulssi tihenee Rakelin tähystäessä suojattomia taloja kiikaritähtäimen läpi, samoin sotilaiden pysäyttäessä toimittajat. Tavallaan Heikura romantisoi sotareportterin työtä, mutta toisaalta antaa siitä myös todenmukaiselta vaikuttavan kuvan. Kerronnasta huomaa, että Heikura haluaa kertoa alueen historian uudelleen, tietoiskuja tapahtumista on lukujen välissä ja upotettuna tarinaan. Toisessa aiheessa esitelmöinti häirtsisi, tässä se tukee ajasta muodostuvaa kuvaa.

Tästä alkaa tarina suosittelee sekä oppituokiona lähihistoriaan että pohdintaan syistä ja seurauksista.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti