lauantai 28. toukokuuta 2011

Mitä todella tapahtui?

Ystäväni suositteli Sovitus -elokuvaa "koska siinä on söpö James McAvoy". Tietenkin lainasin kirjan ensin ja voi että pidin siitä! Elokuva odottaa katsomistaan, en ole vielä uskaltanut. 

Ian McEwanin tyyliä on moitittu myös hitaaksi, mutta etenkin Sovituksessa tämä hitaus toimii. Eihän kirjassa loppujen lopuksi monia käänteitä ole, mutta yksi teko ja sen seuraukset tarkastelun alla ovatkin. Tarina alkaa, kun kolmetoistavuotias Briony Tallis näkee isonsiskonsa ja talon siivoojan pojan välillä kohtauksen, joka jää hänen mieleensä, eikä hän voi olla kertomatta näkemäänsä paisuttelematta sitä. Tämän päivän, joka kattaa kirjan ensimmäisen osan, päättyessä kaikkien kolmen elämä on muuttunut peruuttamattomasti. 


Sitten selvitetään, mitä heille tapahtui. Koska tapahtumat alkavat vuodesta 1935, tullaan toinen osa viettämään pitkälti toisen maailmansodan melskeissä. Vaikka sotakuvausta oli paljon, se ei yllättäen pitkästyttänyt lainkaan. Myös sairaanhoitajien työn kuvaus tuona aikana oli kiinnostavaa. 


Ian McEwanilla on taito tehdä henkilöistään kokonaisia ja eläviä. Keskeisten henkilöiden ajatukset, tunteet ja motiivit tuodaan esille viipyilevässä kerronassa, vain Cecilia jäi hieman etäiseksi. Välillä he myös ärsyttivät typerillä ratkaisuillaan, välillä heidän toivoi onnistuvan kaikessa.

Oman kokemukseni perusteella kirjailija tuntuu pohtivat yksittäisten mullistavien tapahtumien vaikutusta ihmisten elämään myös muissa kirjoissaan. Sovituksessa mietityttämään jää myös, mikä on lopulta totta, mitä tapahtui oikeasti ja kenelle. 


Kuvituksena perinteisesti elokuvaa Weheartit -sivustolta.

3 kommenttia:

  1. Onks toi muka se sama Ian McEwan, joka kirjotti sen Polte-kirjan?? Vähän eri genreä. :----D

    VastaaPoista
  2. Sama kaverihan se! Ootko lukenut sen Poltteen? Mulla on se vielä kesken, ei vetänyt mukaansa ihan samalla lailla ainakaan vielä.

    VastaaPoista
  3. En, se olis ollu SSKK:n kuukaudenkirja joskus alkuvuodesta mut en tilannu sitä. :)

    VastaaPoista