tiistai 27. syyskuuta 2011

Kirjoista ja elokuvista

Kävin katsomassa keväällä lukemastani Ole luonani aina –kirjasta tehdyn elokuvan. Se oli hyvä.

Tunnelma oli sama kuin kirjassa, joskin elokuvassa korostettiin mielestäni enemmän ihmissuhteita ja Kathyn, Tommyn ja Ruthin kolmiodraamaa. Elokuva tuntui myös surullisemmalta sateisine maisemineen ja pitkine katseineen. Ehkä Ishiguron tyyli kirjoittaa on niin toteava, että lukija ottaa tilanteen yhtä itsestään selvänä kuin henkilötkin, eikä jää liikaa suremaan. 


Ennen olin  ei-se-mennyt-yhtään-niin-kuin-kirjassa –nillittäjä. Sittemmin olen päättänyt ottaa kirjat kirjoina ja elokuvat elokuvina.  ”Perustuu kirjaan” on vähän sama kuin ”perustuu tositapahtumiin”.  Eli vähän sinnepäin, muttei kuitenkaan sama eikä tarvitsekaan.

Kaikista lukemistani kirjoista en ole katsonut elokuvia tai elokuvista lukenut kirjoja. Mieleeni tuli kuitenkin muutama  onnistunut elokuvasovitus joiden kohdalla olen lukenut myös kirjan.

Ensin klassikkomatskua. Fight Club, Chuck Palahniukin yhteiskuntasatiiri iskee kuin nyrkki naamaan. Samoin myös David Fincherin ohjaamana elokuvana. Tässä tapauksessa näin elokuvan ensin, kirja löytyi sen kautta.


Uudempina kirja-elokuvakokemuksina Stieg Larssonin Millenium –trilogian ruotsalaisversiot toimivat. Jostain syystä ruotsalaiset tekevät tosin laatuleffoja muutenkin. Näiden kohdalla aloitin kirjoilla, elokuvat seurasivat ilmestyessään. Elokuvia ei ole siloiteltu liikaa, mikä kuuluu asiaan kirjojenkin rankkoja juttuja käsitellessä. Ja Noomi Rapace on ihana. Katsoin äsken Hollywoodversion ensimmäisen osan trailerin. Se oli hyvin … amerikkalainen. No, mitä muuta voi odottaa kun Mikael Blomkvistia esittää James Bond.


Niin ja tykkäänhän myös Pottereista. Luin aikoinaan kirjat heti niiden ilmestyessä, joten elokuvat tavallaan kuuluivat asiaan. Vaikka ohjaajat ovat vaihtuneet ja osien välillä on  tasoeroja, on elokuviin luotu onnistuneesti kirjojen tunnelma. Potterit on sellaisia hyvän mielen fantasiajuttuja, sunnuntaielokuvia.


Mistä kirjoihin perustuvista elokuvista te pidätte?

Kuvat: 1, 2, 3 ja 4.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti